Tone of voice

Een belangrijk aspect van jouw merkidentiteit is de tone of voice. Bij het bepalen van jouw tone of voice doe je onderzoek naar hoe jouw doelgroep aangesproken wil worden. Mag je je zeggen, of toch liever u? Welke generatie spreek je aan? Gebruik je hippe taal of ouderwets algemeen beschaafd Nederlands? Kies je voor vakjargon, Jip en Janneke-taal of iets ertussenin? Wij denken er graag over na en leggen het bij voorkeur vast.

Door organisatie-breed afspraken te maken over de tone of voice van jouw merk, behoud je eenheid in de communicatie naar buiten toe. Maak daarom goede afspraken met collega’s, zodat er geen twijfel bestaat over welke taal men gebruikt om jouw doelgroep aan te spreken. Wordt de juiste tone of voice eenmaal consistent doorgevoerd, dan zal het goede voorbeeld goed doen volgen. Breid je jouw team uit, dan is de tone of voice aan de hand van voorbeelden eenvoudig uit te leggen aan nieuwe collega’s.

Onderdeel van je merkbeleving

De woorden die je kiest op basis van je merkidentiteit en je publiek worden op twee manieren geuit: geschreven en gesproken. Hoe jij jouw klant ter woord staat, is van grote invloed op het beeld dat zij van jou zullen hebben (imago). De nieuwsbrief, bevestigingsmail na een aankoop of tekst op de teampagina van jouw website: de toon die je aanslaat bepaalt of de lezer zich aan jou wil binden. Datzelfde geldt ook in een telefonisch gesprek, bij een toevallige ontmoeting of kort gesprek op een beurs. Je wil op ieder moment een goede indruk achterlaten, want ieder moment draagt bij aan de merkbeleving.

Waarom is de juiste tone of voice belangrijk

Duidelijkheid in de taal die je spreekt maakt het verschil. We hameren erop stil te staan bij jouw tone of voice, omdat de juiste positief effect heeft op de verbinding met jouw doelgroep. De juiste tone of voice draagt bij aan jouw merkidentiteit. Laat je het links liggen en communiceer je te algemeen, kan dit juist een negatief effect hebben. Jouw ideale klant, jouw primaire doelgroep voelt zich niet aangesproken en zal geen verbinding met je aangaan.

Het is moeilijk om opeens op een andere wijze te schrijven en wellicht te praten dan je gewend bent. Daarom helpen we je graag het eigen te maken. Met ons advies helpen we je keuzes te maken, en door te schrijven laten we je zien hoe je gevoel dat bij jouw merk past in woorden vangt. We zorgen ervoor dat jouw doelgroep aan je lippen hangt.

Erik Jaap Dijk, eigenaar bij Publiek

Wil jij de juiste snaar raken?

Praat eens met Erik

Let’s talk!

Wij staan altijd open voor een goed gesprek, kom je langs voor een kop koffie?