Propositie

Een goede propositie vorm het fundament van ieder merk. Het omvat de belofte van jouw merk richting jouw klanten. We willen begrijpen wie jij als ondernemer bent: wat je doet, hoe jij je werk aanpakt, jij jouw klanten bedient en welke waarde je toevoegt. Want jouw propositie dient voor ons als vertrekpunt voor ontwerp en gebruiksgemak.

Een sterke propositie is allesomvattend en vormt zoals gezegd de basisbelofte van jouw merk, dienst of product. Als het goed is, heb je bij de formulering van jouw uiteindelijke propositie niet veel woorden nodig. Tot de kern komen is dus erg belangrijk. Bij een propositie zoom je uit, details beschrijf je later. Het beschrijft waarom je doet wat je doet. Een goed voorbeeld: “Alles voor een glimlach”, van Coolblue.

Het formuleren van een propositie lijkt niet moeilijk. Toch zal je merken dat de kunst van het weglaten om tot de kern te komen, niet voor iedereen vanzelf gaat. Bij de formulering denk je na over de menselijke kant van jouw onderneming, maar ook de technische en zakelijke kant spelen een belangrijke rol.

Dit doet een goed geformuleerde propositie voor jouw merk

Jouw propositie vertelt wat je wil bereiken, wanneer en wat je doet als je doel is behaald. Het geeft antwoord op de vraag wie jouw primaire doelgroep is, wat hen in beweging brengt, met welke vragen zij rondlopen of hoe jij hun leven verrijkt. Dat geeft sturing, aan jou, aan jouw personeel en aan ons. Jouw propositie is de belangrijkste opdracht voor jou, jouw personeel én ons. Binnen de hiervoor benoemde Coolblue is het aan iedereen de taak om “Alles voor een glimlach” te doen.

Vanuit de propositie naar positionering

Een goed geformuleerde propositie bevat de basis voor de positionering van je merk, product of dienst. Twee woorden die veel gelijkenissen vormen, maar waarbij de verschillen zeker daar zijn. Jouw positionering is het plan waarin beschreven staat welke kanalen en middelen je inzet om jouw publiek te bereiken, wanneer en op welke schaal. Je legt vast wat je boodschap is, waar jouw onderscheidend vermogen ligt en wat jouw doelgroep van je mag verwachten. Maar bovenal: hoe maak je jouw beloftes waar? Lees hier meer over positionering.

Erik Jaap Dijk, eigenaar bij Publiek

Jouw positionering formuleren?

Trek Erik aan zijn mouw!

Let’s talk!

Wij staan altijd open voor een goed gesprek, kom je langs voor een kop koffie?