Merkontwikkeling

Bij het ontwikkelen van een merk komt veel kijken. Enkele facetten hebben we al besproken, zoals het formuleren van een sterke propositie, het bepalen van de juiste positionering of de ontwikkeling van een visuele identiteit. Het moge duidelijk zijn dat merkontwikkeling dus veel meer behelst dan het ontwerpen van een mooi logo, al is dit uiteindelijk het boegbeeld van je merk.

Strategie, identiteit en ervaring

We kunnen de ontwikkeling van een merk opdelen in drie stappen. Daaronder vallen uiteraard nog vele substappen, maar we houden het in dit geval kort.

1. Merkstrategie

De eerste stap is het leggen van sterke fundering: de strategische basis waarmee je alle vervolgstappen kunt onderbouwen. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze stap draait om inzicht in de markt, jouw concurrentie en publiek. Daarnaast leg je in deze fase vast waar je voor staat en waarom je doet wat je doet. Dit is je merkbelofte, ofwel propositie.

2. Merkidentiteit

Op basis van de opgedane kennis in stap één, gaan we samen aan de slag met het vormgeven van jouw merkidentiteit. Hierbij komen zaken als naamgeving, tone of voice, kleur, grafisch ontwerp, geluid en beeldtaal aan bod. Deze fase is misschien wel de allerleukste, want tijdens het doorlopen ervan krijgt je merk kleur en persoonlijkheid.

3. Merkervaring

De basis staat, de strategie is bepaald en je visuele identiteit staat als een huis. Tijd om die uit te bereiden met middelen en kanalen die de het podium van jouw merk vormen. Of je nu de focus legt op je visitekaartje, een verpakking voor je product of je maatwerk website, bij elk middel ligt de focus op de uitstraling die hoort bij jouw merk. Alles om indruk te maken op jouw publiek.

Het kantoor van Publiek
Erik Jaap Dijk, eigenaar bij Publiek

Samen jouw merk opbouwen?

Trek Erik even aan zijn mouw

Let’s talk!

Wij staan altijd open voor een goed gesprek, kom je langs voor een kop koffie?