Fotografie en etiketten voor Cocodori door creatief bureau Publiek

Leestijd: 3 minuten

Stockfoto’s of eigen foto’s, welke keuze maak jij voor jouw merk?

Stockfoto’s of eigen foto’s, welke keuze maak jij voor jouw merk?

Fotografie en illustratie kunnen ontzettend veel doen voor de herkenbaarheid van je merk. Het kan het maken of breken. Een foto geeft veel gevoel mee en kan de inhoud een stuk krachtiger maken, hetzelfde geldt voor illustraties. Het is belangrijk om goed na te denken over het beeld dat je gaat gebruiken. Allereerst is het natuurlijk de vraag wat je met je ontwerp wilt bereiken; welk gevoel wil je opwekken? Wil je mensen activeren, inspireren of informeren? Of gaat het puur om branding en jezelf positioneren?

Waarom je wel of niet kiest voor stockfoto’s

Het gebruik van stockfotografie heeft zijn voor- en nadelen. Zo is het snel, relatief goedkoop en het aanbod is groot. Er zijn websites waar je een paar euro betaalt per foto, websites die honderden euro’s vragen per foto maar ook websites die hun foto’s gratis aanbieden. De keuze is vaak reuze, en dit is ook gelijk de grootste valkuil; voordat je het weet ben je uren lang aan het zoeken naar de perfecte foto. Deze vind je helaas zelden en vaak zul je genoegen moeten nemen met minder. Wanneer je deze ‘perfecte foto’ wel denkt gevonden te hebben, ben je vaak niet de enige. Je hebt namelijk geen alleenrecht. De foto blijft ook beschikbaar voor anderen en dus is er een grote kans dat je concurrent dezelfde foto zal kiezen. Daarnaast is het lastig om eenheid door te voeren, je wordt immers gedwongen met verschillende foto’s van verschillende fotografen te werken. Terwijl continuïteit in je fotografie en huisstijl juist iets is waardoor mensen je merk gaan onthouden en herkennen. Bovendien bouwt een klant op basis van het beeld dat je schetst een bepaalde verwachting van jouw bedrijf. Je kunt klanten op die manier echt aan je binden, maar dus ook kwijtraken wanneer dit niet constant is.

Hierom kies je voor eigen foto’s

Het grote voordeel aan het inhuren van een fotograaf is dat je de foto’s of video’s precies naar jouw wens en volgens je huisstijl kunt laten maken. Er hangt natuurlijk een ander prijskaartje aan dan bij stockfoto’s, maar je hoeft daarentegen nooit bang te zijn om dezelfde foto ergens anders tegen te komen. Daarnaast kan je precies de sfeer meegeven die bij jouw merk en huisstijl past, wat jou onderscheidt van de rest.

Je kunt het natuurlijk ook combineren. Zo hebben wij dit voor de campagne ‘Ik ga op reis en hij neemt mee’ voor Feenstra ook gedaan. Hier was het vliegtuig op de achtergrond een stockfoto. Wij hebben onszelf hier de vraag gesteld wat de meerwaarde zou zijn als wij zelf de foto van het vliegtuig zouden maken die op de achtergrond te zien is. Uiteindelijk is er voor een stockfoto gekozen, omdat er in dit geval hetzelfde doel mee bereikt kon worden.

Fotografie voor Cocodori door creatief bureau Publiek
Fotografie en etiketten voor Cocodori door creatief bureau Publiek

Illustraties als toevoeging

Illustraties zie je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Er zijn veel verschillende soorten illustratiestijlen, van hand getekend tot digitaal en van typografisch tot schematisch. Dit heeft een groot voordeel; je kunt echt een eigen stijl ontwikkelen. Je hebt met illustraties minder limitaties dan je met fotografie hebt. Zo kun je moeilijk bespreekbare onderwerpen beter toelichten met illustraties, omdat het in fotografie misschien te ‘hard’ kan overkomen. Een illustratie maak je daarnaast ook makkelijker op maat dan een foto. Je kunt namelijk dingen weglaten en iets precies zo weergeven zoals jij het in je hoofd hebt. Bovendien kan je abstracte zaken veel eenvoudiger laten zien. Je kunt metaforen gebruiken als kapstok, zodat het te begrijpen is voor iedereen.

Ook met illustratie kom je voor een keuze te staan; pluk ik ze van het internet of laat ik ze op maat maken? De voor- en nadelen zijn vergelijkbaar met die van fotografie.

Waar kies jij voor?

Belangrijk is dus dat je weet wat er te kiezen is, wat de voor- en nadelen zijn. Alleen dan kun je de juiste keuze maken voor jouw merk. Vergeet nooit dat herkenbaarheid en het zichtbaar doorvoeren van één stijl altijd van belang is wanneer je wilt dat je klanten je merk gaan onthouden.

Sjoerd Knol, ontwerper bij Publiek

Sjoerd Knol

Laatst bijgewerkt: 16 januari 2023
Leestijd: 3 minuten

Kun jij wel een fotograaf gebruiken?

Let’s talk!

Wij staan altijd open voor een goed gesprek, kom je langs voor een kop koffie?