Eke Veldhuis met een Publiek Water sticker richting de Vismarkt in Groningen

Leestijd: 2 minuten

Samenwerken aan een wereld zonder wegwerpplastic

Samenwerken aan een wereld zonder wegwerpplastic

Waarom werkt Publiek aan een concept wat wegwerpplastic overbodig maakt? Publiek Water is ontstaan vanuit de wens die wij al een lange tijd hebben: iets waardevols en zichtbaars bijdragen aan de wereld. In 2018 kreeg onze wens vorm. Publiek Water is uiteindelijk zelfs een deel van de filosofie achter onze naam.

Publiek (het; o; meervoud: publieken) {de mensen, de bezoekers, het volk, de massa, niet-geheim, toegankelijk, openbaar, wereldkundig: iets publiek maken}.

We wilden iets publiek maken, iets waar iedereen van kan genieten, iets wat geen geld kost, iets wat goed is en goed voelt!

Publiek Water

Tijdens het uitvoeren van een opdracht in Frankrijk viel het kwartje. Op meerdere plekken kwamen we ze tegen, mensen die gewoon vragen: “Wilt u mijn waterflesje even volgooien?” Zelfs in een kiosk waar een wegwerpflesje waarschijnlijk het meest verkochte product is. Overal was het antwoord gelijk: “Natuurlijk, geef maar even”. Toen dachten wij, waarom is dat bij ons niet vanzelfsprekend? Het Franse publique heeft ons aan het denken gezet. De case was eigenlijk direct heel helder: Als het in Nederland voor de meeste mensen niet vanzelfsprekend is om te vragen, dan moeten we die drempel wegnemen.

Help jij mee om de drempel te verlagen? Meld je dan gratis aan!

Publiek water-patroon illustratie
Een Publiek Water-vlag tijdens een strand-opschoondag door Publiek Water
Een sticker van Publiek Water voor 't Forum in Groningen

Publiek Water maakt flessen van wegwerpplastic overbodig

Wegwerpplastic is een groot probleem voor onze wereld, en plastic flesjes maken daar een groot deel van uit. Er zijn al jaren alternatieven beschikbaar, denk aan de bekende Dopper, Retulp, Mizu, BEO en vele andere duurzame herbruikbare flessen. Daarom komen we niet aan met een hippe eigen fles. Wij denken namelijk dat bijna iedereen wel een herbruikbare fles heeft. De echte wereldverbeteraar draagt hem standaard bij zich. Maar wat doe je met die fles als je hem nergens kunt vullen? Ga je weer ergens naar het toilet stiekem je fles te vullen bij een te klein fonteintje?

De missie van Publiek Water

Collectief de drempel om je fles te vullen wegnemen en samen een stap zetten naar een wereld zonder wegwerpplastic.

Ben je ondernemer of werk je op een locatie waar een kraan aanwezig is? Meld je dan aan! Ben je geen ondernemer maar ga je er wel eens op uit met je fles? Stel onderweg dan gerust de vraag: “Mag ik hier even mijn flesje vullen?”. Als er een Publiek Water-sticker op een raam zit, weet je in elk geval dat je welkom bent.

Erik Jaap Dijk, eigenaar bij Publiek

Erik Jaap Dijk

Laatst bijgewerkt: 16 januari 2023
Leestijd: 2 minuten

Word ook een Publiek Water- tappunt!

Let’s talk!

Wij staan altijd open voor een goed gesprek, kom je langs voor een kop koffie?