2 juli 2019

Publiek Water: samenwerken aan
een wereld zonder wegwerpplastic

Auteur: Erik Jaap Dijk
Leestijd:
2 min
concept, water, Publiek, openbaar, plasticfree, wereld, duurzaam, plastic, website, stickers

publiek-water-samenwerken-aan-een-wereld-zonder-wegwerpplasticWaarom werkt Reclamebureau Publiek aan een duurzaam concept wat wegwerpplastic overbodig maakt? Publiek Water is ontstaan vanuit de wens die wij al lange tijd hebben iets zichtbaars te doen voor het allergrootste publiek; de hele wereld. Toen wij begin 2018 van naam veranderden speelde dit vraagstuk al. Het is uiteindelijk zelfs een deel van de filosofie achter onze naam: Publiek (het; o; meervoud: publieken) {de mensen, de bezoekers, het volk, de massa, niet-geheim, toegankelijk, openbaar, wereldkundig: iets publiek maken}. Alleen wisten we toen nog niet wat we zouden gaan doen.

We wilden iets publiek maken, iets waar iedereen van kan genieten, iets wat geen geld kost, iets wat goed is en goed voelt!


In Frankrijk viel het kwartje voor ons concept: Publiek Water


Op meerdere plekken in Frankrijk kwamen we ze tegen, mensen die gewoon vragen: “Wilt u mijn waterflesje even volgooien?” Zelfs in een kiosk waar een wegwerpflesje waarschijnlijk het meest verkochte product is. Overal was het antwoord gelijk: “tuurlijk, geef maar even”. Toen dachten wij, waarom is dat bij ons niet vanzelfsprekend? Het Franse publique heeft ons aan het denken gezet. De case was eigenlijk direct heel helder: Als het in Nederland voor de meeste mensen niet vanzelfsprekend is om te vragen, dan moeten we die drempel wegnemen.

Help jij mee om de drempel te verlagen? Meld je dan gratis aan!


Publiek_Water_IKSCHENKPUBLIEKWATER_Kraan_Tappunt_water_kraanwater_illustratiePubliek Water maakt flessen van wegwerpplastic overbodig


Wegwerpplastic is een groot probleem voor onze wereld, plastic flesjes maken daar een groot deel van uit. Er zijn al jaren alternatieven beschikbaar, denk aan de bekende Dopper, Retulp en vele andere duurzame herbruikbare flessen. Daarom komen we ook niet aan met een hippe eigen fles. Wij denken namelijk dat bijna iedereen wel een herbruikbare fles heeft. De echte wereldverbeteraar draagt hem standaard bij zich. Maar wat doe je met die fles als je hem nergens kunt vullen? Weer naar het toilet ergens om stiekem je fles te vullen bij een te klein fonteintje?
 

De missie van Publiek Water is:

Collectief de drempel om je fles te vullen wegnemen en samen een stap zetten naar een wereld zonder wegwerpplastic.

Dus ben je ondernemer of werk je op een locatie waar een kraan aanwezig is? Meld je dan aan! 
Ben je geen ondernemer maar ga je er wel eens op uit met je fles? Stel onderweg dan gerust de vraag: “Mag ik hier even mijn flesje vullen?” Als er een Publiek Water Sticker op het raam zit weet je in elk geval dat je welkom bent.
 

Wat vind je van het artikel?:
/lezen/publiek-water-samenwerken-aan-een-wereld-zonder-wegwerpplastic
152
150
134
129
122