17 april 2019

Drukwerk v.s. Digitaal,
of toch crossmediaal?

Auteur: Jil Potma
Leestijd:
3 minuten
drukwerk, print, digitaal, mediamix, kanalen, multimediaal

Is drukwerk nog wel van deze tijd? Een vraag die wij met enige regelmaat krijgen. De online wereld is ontzettend gegroeid in korte tijd en de mogelijkheden online zijn praktisch eindeloos, dus het is niet zo’n gekke veronderstelling dat drukwerk aan het uitsterven is. Als je het ons vraagt is het allemaal niet zo zwart-wit en gaan drukwerk en digitaal hand in hand. Vooral de combinatie tussen online en offline maakt een marketingstrategie sterk. Crossmediaal inzetten heeft nu eenmaal een groter effect, dus is het eerder de vraag wanneer je voor drukwerk of digitaal kiest.

Drukwerk

Hoe dol we ook op onze smartphones zijn, we vinden het stiekem toch ook heel fijn om ergens fysiek doorheen te bladeren of iets vast te houden. Het stimuleert nu eenmaal meer zintuigen, waardoor het automatisch ook beter blijft hangen. Denk aan de geur van inkt, het voelen van het verschil in papiersoort en dikte, het draagt allemaal bij aan de attentiewaarde en beleving. 

Drukwerk kan perfect zijn voor een eerste contactmoment. Een goed visitekaartje maakt nu eenmaal meer indruk dan een digitale handtekening. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden waarbij drukwerk het toch echt wint van digitaal. 
Wij maken bijvoorbeeld jaarlijks een maatschappelijk jaarverslag voor het Leger des Heils; verhalen en cijfers in de vorm van een magazine. Na het eerste jaar hebben we gezamenlijk besloten het jaartal van de voorzijde weg te laten, omdat het magazine het hele jaar door gewaardeerd wordt. Het blijft relevant doordat de verhalen tijdloos zijn, we zien ze dan ook een jaar later nog op de koffietafel liggen. Heb je dat ooit gedaan met een digitaal jaarverslag? Soms is het gewoon leuker om iets te kunnen vasthouden!

Digitaal

Het internet is ideaal voor het verkrijgen van informatie, je gegevens achter te laten of iets te bestellen. En van de andere kant bekeken, het is natuurlijk ook geweldig om je merk goed te presenteren online, zodat jouw klanten je weten te vinden. Een website is dan ook vaak de plek waar alles van je merk samen komt. Naast je website kun je natuurlijk ook denken aan digitale marketing, e-mail, contentmarketing en sociale media kanalen. Vergeet ook videomogelijkheden niet, die zie je namelijk niet snel op de voorzijde van je magazine of brochure. Kortom je digitale voorkomen als merk is niet meer weg te denken anno nu.

Eigenlijk kun je stellen dat wanneer je online interactie zoekt met je klant, zoals bij een aankoop in je webshop, het eenvoudiger is om je klant daar naartoe te krijgen via een digitale route dan via drukwerk. De stap om op een knop te drukken en iets te bekijken of doen is simpelweg veel kleiner dan de stap om eerst achter een computer of ander device plaats te nemen en dan nog eens op zoek te gaan of een link over te typen.

Wij willen helemaal niet kiezen

Voor en nadelen dus, wij willen helemaal niet kiezen. Drukwerk en online versterken elkaar en wij geloven er heilig in dat je geen van beide op voorhand de voorkeur kunt geven. Elk doel vraagt om een eigen middel, er zijn gewoonweg teveel factoren die de keuze voor digitaal of drukwerk beïnvloeden. 

Wil je zelf de balans opmaken? Denk dan allereerst na over het doel van je middel, de doelgroep die je wilt bereiken en de inhoud die je wilt overbrengen. Soms blijkt dan dat je duidelijk voor één van beide kiest. Echter zul je vaak toch uitkomen op een combinatie van beide. Een goede mix van drukwerk en digitale communicatie zorgt namelijk voor zichtbaarheid in de breedte. Herhaling van je boodschap is ontzettend belangrijk om je klant uiteindelijk te activeren. Hoe beter jouw zichtbaarheid is, hoe eerder die potentiële klant aan jou gaat denken. 

Vergeet niet om in het geweld van alle keuzes ervoor te zorgen dat je over de breedte van de kanalen herkenbaar blijft. Online en offline moeten samen dus een herkenbaar geheel vormen!

Twijfel je over de beste mediamix? Welke kanalen zet je in om welke doelen te bereiken? We gaan er graag met je over in gesprek!


 

Wat vind je van het artikel?:
/lezen/drukwerk-vs-digitaal-toch-crossmediaal
152
150
137
134
122